Často se na nás chovatelé obrací s prosbou o radu, čím krmit osiřelá jehňata. Na trhu je celá řada komerčních náhražek. My jako náhradu mleziva používáme Lamb Volostrum od firmy Volac a jako umělou náhradu Lamlac od stejného výrobce. Umělé náhražky ale nejsou předmětem tohoto článku. Často se můžeme setkat s názorem že je lépe použít kozí mléko než kravské. Právě rozdílům ve složení kravského, kozího a ovčího mléka se bude věnovat tento příspěvek. Pro toho kdo spěchá a nemá čas na studování celého příspěvku stručná informace - kravské a kozí mléko je srovnatelně vhodné nebo nevhodné pro krmení jehňat.
Nejprve je třeba říci že mléka rozlišujeme na dvě hlavní skupiny albuminová a kaseinová. Rozdíl je dán právě v obsahu albuminu (zjednodušeně syrovátkové bílkoviny) a kaseinu (to je to co zůstává v tvarohu/sýru). Albuminové mléko má třeba člověk, prase nebo kůň. Nás ale zajímá především skupina zvířat, která svá mláďata krmí mlékem kaseinovým. Sem patří právě ovce, ale i koza a kráva. Rozdíly ve v průměrném složení můžete vidět v následující tabulce. Do tabuly je zařazen i kůň jako ukázka savce s albuminovým mlékem (zvýšený podíl syrovátkových bílkovin albuminů proti kaseinu). Jednotlivé složky jsou uváděny v procentech.
savec | sušina | tuku | bílkovina kasein | syrovátkové bílkoviny | sacharidy (laktoza) | minerální látky |
kůň | 10,8 | 1,7 | 1,3 | 1,2 | 6,0 | 0,5 |
kráva | 12,7 | 3,9 | 2,6 | 0,6 | 4,6 | 0,7 |
koza | 13,3 | 4,5 | 3,0 | 0,6 | 4,3 | 0,8 |
ovce | 18,7 | 7,5 | 4,6 | 1,0 | 4,6 | 1,0 |
Kozí mléko se obsahem základních složek velmi podobá kravskému mléku. Určitě není nutné pracně hledat kozu, když je k dispozici kráva. Obě mléka samozřejmě za ovčím mlékem zaostávají v koncentraci tuku i bílkovin (zejména kaseinu).
Jsou zde samozřejmě rozdíly mezi plemeny. Například koza anglunubijská má podle posledních republikovách výsledků kontroly užitkovosti (2017) celkový obsah hrubých bílkovin v mléce 4,02 % a obsah mléčného tuku činí 4,62 %. Naproti tomu u zdaleko našeho nejrozšířenejšího plemene koza bílá je z posledních výsledků KU obsah bílkovin na úrovni 3,11% a obsah tuku 3,34%. Rozdíly jsou i mezi plemeny skotu. Průměrný obsah tuku u holštýnského skotu je u nás teď například 3,85 %, u českého strakatého skotu 4,05 % a u plemene jersey 4,75%. V případě obsahu bílkovin je to u holštýna 3,36 %, u strakatého skotu 3,55 a u jerseye 3,75%. Máme zde pak individuální krávy rekormanky, které jsou i v případě skotu schopny produkovat mléko přes 6,5 % tuku nebo bílkovinu přes 5%. To už je ale skutečná rarita.
Ovčí mléko obsahuje vyšší koncentrace tuku, bílkovin, minerálních látek a sušiny než mléko kravské (celkový obsah sušiny ovčího mléka je 1,5 x vyšší než v kravském mléce, obsah tuku a bílkovin je více než 2x vyšší než v kravském mléce). Výživná hodnota mléka je téměř dvojnásobná. Obsah laktózy je srovnatelný. Tuk a bílkoviny jsou základními složkami sušiny- tvoří 69 % (oproti kravskému mlékukde je to 56%). Poměr tuku a bílkovin je vyšší u ovčího mléka než u kravského, výtěžnost při výrobě sýrů je 18-20 kg na 100 l mléka (kravské 10 kg na 100 l mléka). Dojná plemena ovcí s vyšší mléčnou produkcí mají spíše nižší koncentraci mléčných složek. Ovčí mlezivo obsahuje vyšší procento sušiny (10-17% tuku, 7-15% bílkovin ale méně laktozy (1,5-4%).)
Denní dávka ovčího mléka by měla odpovídat asi 20% hmotnosti jehněte. V případě méně koncentrovaných náhražek pak více.
Poznámky
1)Za kaseinová mléka označujeme ta, která mají více než 75 % všech bílkovin tvořených kaseinem. Celkový kasein tvoří čtyři frakce αs1-kasein, αs2-kasein, β- kasein, κ-kasein. Mezi syrovátkové bílkoviny řadíme α-laktalbumin, β-laktoglobulin, bovinní sérový albumin a imunoglobuliny. Pojem hrubá bílkovina označuje obsah čisté bílkoviny společně s nebílkovinnými dusíkatými látkami, které představují v mléce 4-7 % celkového obsahu dusíku v mléce.